18 grudnia br. w Instytucie Ogrodnictwa odbyło się szkolenie on-line przygotowane w ramach realizacji zadań 3.1 „Rozwój wodo- i energooszczędnych technologii upraw ogrodniczych.” i 5.1 Programu Wieloletniego IO (2015-2020) „Działania na rzecz poprawy konkurencyjności i innowacyjności sektora ogrodniczego z uwzględnieniem jakości i bezpieczeństwa żywności oraz ochrony środowiska naturalnego”, a retransmisję tego wydarzenia można obejrzeć na platformie YouTube na kanale IO.
Tym razem spotkanie, poświęcone było tematyce związanej technologiami LED stosowanymi w uprawach ogrodniczych. Koordynatorem szkolenia była dr hab. Jadwiga Treder, prof. IO − kierownik Zakładu Uprawy i Nawożenia Roślin Ogrodniczych Instytutu Ogrodnictwa, która powitała widzów oraz opowiedziała o zastosowaniu lamp LED w stymulacji ukorzeniania sadzonek i uprawie rozsad roślin ogrodniczych, a także o plonowaniu warzyw, pomidorów i ogórków uprawianych z doświetlaniem w warunkach zróżnicowanego widma światła. Prof. dr hab. Waldemar Treder, przybliżył uczestnikom temat oszczędnego doświetlania roślin lampami LED z wykorzystaniem suwnicy, a dr Krzysztof Klamkowski przedstawił wpływ doświetlania na wymianę gazową roślin ogrodniczych.
Webinarium do chwili obecnej obejrzało 174 uczestników, wśród których znaleźli się m.in. przedstawiciele ODR, WIORiN i firm branżowych, prasy specjalistycznej, kadra naukowa szkół rolniczych oraz sadownicy. Tradycyjnie po zakończonych wykładach zainteresowani widzowie mogli włączy się w dyskusję na czacie i uzyskać odpowiedź na nurtujące ich pytania.