Skierniewice, 23 lutego 2023 r.
23 lutego 2023 roku w Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych Instytutu Ogrodnictwa – PIB odbyła się konferencja „Zdrowie w słoiku – przetwarzaj z CPPO”, zorganizowana z aktywnym wsparciem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Klastra Polska Natura.
Konferencja, którą swoją obecnością zaszczyciła Pani Minister Anna Gembicka – Pełnomocnik Rządu do spraw lokalnych inicjatyw społecznych MRiRW, skierowana była do przedstawicieli Kół Gospodyń Wiejskich, którzy licznie przybyli na spotkanie.
Konferencję rozpoczęła prof. dr hab. Dorota Konopacka, Dyrektor Instytutu Ogrodnictwa – PIB. Następnie swoje referaty wygłosili: dr Krzysztof Rutkowski, Kierownik Zakładu Przechowalnictwa i Przetwórstwa Owoców i Warzyw IO-PIB („Przetwórstwo owoców i warzyw – na co zwrócić uwagę, aby przetwory były bezpieczne i zachowywały wartość prozdrowotną”), inż. Sebastian Siarkowski, Kierownik Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych IO-PIB („Jakie przetwory można wytwarzać korzystając z infrastruktury B+R Centrum”) oraz prof. dr hab. Artur Bartkowiak, Centrum Bioimmobilizacji i Innowacyjnych Materiałów Opakowaniowych, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie („Jak można skutecznie, atrakcyjnie i zgodnie z wymogami Gospodarki w Obiegu Zamkniętym pakować owoce, warzywa i ich przetwory”).
Przybyli goście po zwiedzeniu nowoczesnego obiektu i zapoznaniu z procesami produkcyjnymi opartymi o nowoczesne techniki przetwórcze, mogli także spróbować produktów wytworzonych w CPPO.
Podczas wydarzenia zaprezentowano materiały promujące wyniki uzyskane podczas realizacji Programu Wieloletniego IO 2015-2020, a także ofertę CPPO „Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych”. Konferencja została zorganizowana w ramach realizacji zadań celowych MRiRW 9.2 i 10.1.