15-16 stycznia 2020 roku w centrum targowo-wystawienniczym PTAK Warsaw Expo w Nadarzynie odbyła się jubileuszowa X edycja Targów Sadownictwa i Warzywnictwa (TSW), której organizatorem była Oficyna Wydawnicza Oikos Sp. z o.o. Patronat merytoryczny nad Targami objął Instytut Ogrodnictwa.
W oficjalnym otwarciu wziął udział Jan Krzysztof Ardanowski – Minister Rolnictwa i Rozwoju wsi, który powitał zgromadzonych gości oraz zaznaczył, że takie spotkania to doskonała okazja do rozmów o sukcesach i problemach występujących w branży ogrodniczej oraz podkreślił znaczenie współpracy m.in. między rolnikami i przetwórcami.
Jednym z głównych punktów części inaugurującej było wręczenie nagród im. Profesora Szczepana Pieniążka przez dyrektora Instytutu Ogrodnictwa i jednocześnie przewodniczącą Kapituły – dr hab. Dorotę Konopacką, prof. IO. Nagrody za innowacyjne produkty przeznaczone dla produkcji sadowniczej i warzywniczej przyznane zostały firmom: Royal Brinkman – za opryskiwacz Enbar, Agrosimex – za insektycyd Delfin WG oraz CarboHort – za ekologiczny preparat do odżywiania roślin CarboHumic. Wyróżniona została takżefirma Plantalux – za produkt Plantalux Medio.
Podczas Trwania Targów uczestnicy mogli zapoznać się z ofertami licznych firm z branży ogrodniczej. Wśród wystawców swoje stoisko miał także Instytut Ogrodnictwa wraz z Ośrodkiem Elitarnego Materiału Szkółkarskiego lO oraz Sadowniczym Zakładem Doświadczalnym IO w Brzeznej. Na wspólnej powierzchni prezentowane były wyniki uzyskane podczas realizacji projektów badawczych Instytutu Ogrodnictwa: Programu Wieloletniego IO 2015-2020 „Działania na rzecz poprawy konkurencyjności i innowacyjności sektora ogrodniczego z uwzględnieniem jakości i bezpieczeństwa żywności oraz ochrony środowiska naturalnego”, Programu Wieloletniego IHAR-PIB/IO 2015-2020 „Tworzenie naukowych podstaw postępu biologicznego i ochrona roślinnych zasobów genowych źródłem innowacji i wsparcia zrównoważonego rolnictwa oraz bezpieczeństwa żywnościowego kraju” oraz projektu BioSafeFood „Opracowanie technologii produkcji wysokiej jakości, bezpiecznych dla konsumenta owoców i warzyw z zastosowaniem nowych biopreparatów w ochronie upraw przed chorobami”.