6-7 listopada 2024 r., Łódź, Politechnika Łódzka
6-7 listopada 2024 roku w Łodzi odbyło się spotkanie branżowe dla liderów sektora spożywczego – FoodFakty Summit Żywność Jutra. Organizatorem konferencji był FoodFakty, a strategiczne wsparcie zapewniło Polskie Towarzystwo Technologów Żywności (PTTŻ) oraz Politechnika Łódzka jako gospodarz miejsca. Patronat honorowy nad wydarzeniem objęli Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Czesław Siekierski oraz Prezydent Miasta Łodzi, Hanna Zdanowska.
Wydarzenie przyciągnęło szerokie grono ekspertów oraz przedstawicieli kluczowych instytucji, zapewniając uczestnikom różnorodne sesje tematyczne i panele dyskusyjne. Podczas dwóch dni odbyło się ponad 20 sesji i warsztatów w pięciu ścieżkach tematycznych: żywność jutra, bezpieczeństwo żywności, opakowania, badania i kontrola procesu produkcji oraz zgodność i zrównoważony rozwój. Do grona prelegentów zaproszona została prof. dr hab. Dorota Konopacka, Dyrektor Instytutu Ogrodnictwa – Państwowego Instytutu Badawczego, która przedstawiła temat „Podejście Living Lab – sposób na wykreowanie innowacyjnych produktów o znaczącym potencjale rynkowym i właściwościach funkcjonalnych” podczas sesji tematycznej „Ścieżki rozwoju – nowe kierunki – od konsumenta do nowej technologii”.
Wśród wystawców obecny był również Instytut Ogrodnictwa – PIB, partner wydarzenia, na którego stoisku przedstawiono m.in. projekt HortiFood Trends. Projekt ten, realizowany w modelu Living Lab, ma na celu tworzenie innowacyjnych produktów spożywczych i rozwój współpracy z europejskimi partnerami. Na stanowisku IO-PIB zaprezentowano również przetwory owocowe i warzywne wyprodukowane w Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych (CPPO).
FoodFakty Summit stało się przestrzenią intensywnej wymiany wiedzy i dialogu, promującą współpracę w branży spożywczej na skalę europejską.