AKTUALNOŚCI
WYDARZENIA
Skierniewice, 25 lutego 2025 r.
25.02.2025 r. odbyło się seminarium organizowane w ramach projektu HortiFoodTrends, w czasie którego Sebastian Siarkowski i Dawid Wieloch podzielili się wiedzą zdobytą podczas stażu w Centre De Recherche De L’institut LYFE we Francji – partnera projektowego Instytutu Ogrodnictwa – PIB.
W trakcie spotkania prelegenci przybliżyli podejście Living Lab w procesie tworzenia nowych produktów żywnościowych. Zaprezentowali szczegóły dotyczące wymagań technicznych i logistycznych, jakie są niezbędne do stworzenia odpowiednich warunków do prowadzenia wieloetapowych badań konsumenckich mających na celu zbadanie potrzeb odbiorców oraz dostosowanie ich oczekiwań do proponowanych dań czy produktów. Omówiono również wykorzystanie badań prekonsumenckich w procesie projektowania potraw.
Uczestnicy seminarium mogli poznać pełen proces powstawania dań do badań konsumenckich. Polskie przetwory zainspirowały francuskich kucharzy do przygotowania dwóch dań wytrawnych: grzybowego velouté z kremem z jagody kamczackiej oraz empanadas z kiszoną kapustą i dipem z aronii, a także dwóch propozycji na słodko:sernika baskijskiego z aronią podanego z coulis aroniowym i ozdobionego chipsami z jabłek oraz ptysia z kremem z jagody kamczackiej.
Po zaserwowaniu przygotowanego poczęstunku zebrano szczegółowe informacje od grupy fokusowej w celu dopracowania przepisów, określenia grupy odbiorców (goście restauracji, kawiarni lub zastosowanie w domowej kuchni), pory roku i dnia, w których danie mogłoby być serwowane, a także dostosowania konsystencji oraz walorów smakowych.
Staż w LYFE – zdobyta wiedza i doświadczenie
Pierwszy staż dla pracowników Instytutu Ogrodnictwa – PIB w ramach HortiFoodTrends odbył się 19–31 stycznia 2025 r. w Instytucie LYFE. Podczas pobytu we Francji pracownicy IO-PIB zdobyli praktyczną wiedzę na temat metod stosowanych przez LYFE w tworzeniu innowacyjnych produktów spożywczych oraz w pracy z konsumentami.
Ten projekt otrzymał dofinansowanie z programu Unii Europejskiej Horyzont Europa w ramach umowy o dotację nr 101159293. (HortiFoodTrends).
Projekt jest finansowany przez Unię Europejską. Wyrażone poglądy i opinie są jednak wyłącznie poglądami autora (autorów) i niekoniecznie odzwierciedlają poglądy Unii Europejskiej. Ani Unia Europejska, ani organ udzielający dotacji nie ponoszą za nie odpowiedzialności.