Kierownik
dr hab. Teresa Szczęsna, prof. IO
tel.: +48 81 886 21 64, 603 183 166,
e-mail: Teresa.Szczesna@inhort.pl
Kierownik ds. Jakości, Kierownik ds. Technicznych
mgr. Katarzyna Kusyk
tel.: +48 81 886 21 64, 603 689 041,
e-mail: Katarzyna.Kusyk@inhort.pl
ZAKRES PROWADZONYCH BADAŃ
Laboratorium Badania Jakości Produktów Pszczelich jest jednostką strukturalną Instytutu Ogrodnictwa, Zakładu Pszczelnictwa w Puławach. Laboratorium prowadzi zarówno działalność naukową, jak i usługową, wykonuje badania jakości miodu oraz innych produktów pszczelich. Od 2006 r. Laboratorium posiada akredytację Polskiego Centrum Akredytacji (PCA) na badania parametrów fizykochemicznych oraz analizę pyłkową miodu (Nr akredytacji PCA AB 715).
OFERTA LABORATORIUM
Metody badań wykorzystywane przez laboratorium w ocenie jakości handlowej miodu są akredytowane przez Polskie Centrum Akredytacji (Nr akredytacji PCA AB 715) oraz zgodne z aktualnie obowiązującym w kraju Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 14 stycznia 2009 r. w sprawie metod analiz związanych z dokonaniem oceny miodu (Dz. U. Nr 17, poz. 94).
Laboratorium potwierdza swoje kompetencje uczestnicząc w porównaniach międzylaboratoryjnych/badaniach biegłości organizowanych przez uprawnione francuskie laboratorium BIPEA oraz International Honey Commission (IHC).
Pracownicy badawczo-techniczni
Pracownicy techniczni