Degustacja owoców dawnych polskich odmian pomidora

Skierniewice, 13 sierpnia 2024 r.

13 sierpnia 2024 roku, w budynku Regionalnego Centrum Bioróżnorodności Ogrodniczej (RCBO) w Skierniewicach, odbyła się degustacja owoców dawnych polskich odmian pomidora. Wydarzenie zorganizowane przez Zespół RCBO przy Instytucie Ogrodnictwa – Państwowym Instytucie Badawczym miało na celu promocję i ocenę sensoryczną genotypów pomidora, wyhodowanych i uprawianych w Polsce w latach minionych.

Spotkanie zorganizowane zostało w ramach zadania celowego 1.4 „Wdrażanie i upowszechnianie działań w kierunku zachowania i poszerzania różnorodności biologicznej na obszarach wiejskich” finansowanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Po powitaniu gości przez dr Denise F. Dostatny, kierownika zadania celowego 1.4 oraz dr Mariusza Chojnowskiego, kierownika RCBO, uczestnicy zostali podzieleni na trzy grupy oceniające, które w wyznaczonych przedziałach czasowych przystąpiły do degustacji. Podczas wydarzenia, każda z grup miała możliwość spróbowania i oceny pomidorów różnych genotypów, zgromadzonych w Instytucie.

Degustacja była kluczowym elementem prac mających na celu wyłonienie dwóch najbardziej wartościowych odmian, które jeszcze w tym roku zostaną zgłoszone do badań rejestrowych jako genotypy polecane do uprawy amatorskiej. Jest to szczególnie istotne, wobec zaleceń Drugiego Światowego Planu Działania na rzecz Roślinnych Zasobów Genetycznych dla Wyżywienia i Rolnictwa (GPA), który podkreśla potrzebę wprowadzania do obrotu jak największej liczby różnorodnych odmian, zwłaszcza tych lokalnych i rodzimych. W odpowiedzi na te potrzeby, ustawa o nasiennictwie z 9 listopada 2012 roku stworzyła możliwość rejestracji regionalnych i amatorskich odmian warzyw, co umożliwia zachowanie i popularyzację tych cennych genotypów.

Degustacja była nie tylko okazją do poznania dawnych smaków, ale również istotnym krokiem w procesie ocalenia od zapomnienia bogactwa genetycznego polskich odmian warzyw.