Dożynki Województwa Łódzkiego, Paradyż
W niedzielę, 20 sierpnia na terenie Parku im. Jana Pawła II w Paradyżu odbyły się Dożynki Województwa Łódzkiego. Organizatorami wydarzenia byli: Marszałek Województwa Łódzkiego Grzegorz Schreiber, Gmina Paradyż, Powiat Opoczyński oraz Archidiecezja Radomska. Oficjalną część dożynek rozpoczęła msza święta dziękczynna w Sanktuarium Chrystusa Cierniem Koronowanego oraz Krwi Zbawiciela. W uroczystości brali udział m.in. przedstawiciele władz krajowych, samorządowych województwa łódzkiego oraz zaproszeni goście. Na uczestników dożynek czekał też piknik rodzinny ze strefą wystawienniczą, strefą funduszy unijnych, strefą rękodzieła i atrakcjami dla dzieci.
Na stoisku IO – PIB, zostały zaprezentowane przetwory owocowe i warzywne wyprodukowane w „Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych”, obiekcie, który powstał dzięki projektowi realizowanemu wraz z Urzędem Marszałkowskim w Łodzi oraz został nominowany do nagrody w konkursie BIZNES NA PLUS + w kategorii „Projekt przyszłości”. Odwiedzający nasze stanowisko goście zapoznali się z materiałami promującymi wyniki uzyskane podczas realizacji wybranych projektów badawczych oraz opisami odmian roślin sadowniczych wyhodowanych w naszej jednostce.
Podczas wydarzenia prezentowane były cele i założenia takich projektów jak:
- LFPPO „Laboratorium Fizjologii Pozbiorczej Produktów Ogrodniczych”,
- RCBO „Regionalne Centrum Bioróżnorodności Ogrodniczej jako ośrodek integrujący ochronę ex situ różnorodności biologicznej województwa łódzkiego”,
- ŁĄKI ZDROWIA – projekt ekologiczno-edukacyjno-demonstracyjny Województwo Łódzkie i Instytut Ogrodnictwa – Społeczeństwu,
- INTERNETOWA PLATFORMA WSPOMAGANIA DECYZJI NAWODNIENIOWYCH – dostępna na serwerze Instytutu Ogrodnictwa pod adresem http://www.nawadnianie.inhort.pl,
- BIO-FERTIL – „Opracowanie technologii innowacyjnych nawozów mineralnych wzbogaconych mikrobiologicznie”,
- EXCALIBUR – „Wykorzystanie wielofunkcyjnego potencjału glebowej różnorodności biologicznej w ogrodnictwie”,
- BiofruitNET – „Zwiększenie innowacyjności ekologicznej produkcji owoców poprzez silną sieć wiedzy”,
- ResBerry – „Kształtowanie odporności roślin jagodowych w uprawie ekologicznej poprzez poprawę bioróżnorodności i innowacyjne strategie gospodarowania,
- BioHortiTech – „Improved bio-inocula and living mulching technologies for integrated management of horticultural crops”,
- oraz BioSafeFood „Opracowanie technologii produkcji wysokiej jakości, bezpiecznych dla konsumenta owoców i warzyw z zastosowaniem nowych biopreparatów w ochronie upraw przed chorobami”.
Ekspozycja Instytutu Ogrodnictwa – PIB spotkała się jak zawsze z dużym zainteresowaniem uczestników Dożynek Województwa Łódzkiego.
Fot. 1, 3 – MRiRW
Fot 2, 4 – Łukasz Włodarczyk