Europejskie Forum Rolnicze
22-23 marca 2023 r., Jasionka k. Rzeszowa
Europejskie Forum Rolnicze, najważniejsze wydarzenie w branży rolno-spożywczej, w tym roku swoim honorowym patronatem objął Pan Henryk Kowalczyk – Wiceprezes Rady Ministrów, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Spotkanie, zorganizowane 22-23 marca 2023 roku w Jasionce k. Rzeszowa przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej we współpracy z Agro Promotion, zgromadziło: przedstawicieli polskiej i międzynarodowej polityki, rolników, doradców rolnych, producentów i przetwórców, członków związków branżowych, przedstawicieli jednostek samorządu terytorialnego, a także instytucji naukowych z całej Europy.
Podczas Europejskiego Forum Rolniczego uczestnicy mieli okazję wziąć udział w panelach dyskusyjnych, spotkaniach oraz zapoznać się z najnowszymi rozwiązaniami i narzędziami dedykowanymi podnoszeniu jakości produkcji rolnej oraz wymianie handlowej na rynku rolno-spożywczym. Wśród partnerów i wystawców swoje stoisko miał także Instytut Ogrodnictwa – PIB. Zostały tam zaprezentowane wyniki uzyskane podczas realizacji projektów badawczych: Programu Wieloletniego IO 2015-2020, LFPPO „Laboratorium fizjologii pozbiorczej produktów ogrodniczych”, RCBO „Regionalne Centrum Bioróżnorodności Ogrodniczej jako ośrodek integrujący ochronę ex situ różnorodności biologicznej województwa łódzkiego”, BIO-FERTIL „Opracowanie technologii innowacyjnych nawozów mineralnych wzbogaconych mikrobiologicznie”, PROMIO „Promocja gospodarcza regionu woj. Łódzkiego poprzez internacjonalizację działalności badawczo-rozwojowej i edukacyjnej Instytutu Ogrodnictwa”, opisy odmian roślin sadowniczych wyhodowanych w naszej jednostce oraz oferty 3 Laboratoriów Akredytowanych IO-PIB: Laboratorium Badania Jakości Produktów Pszczelich, Zakład Badania Bezpieczeństwa Żywności oraz Laboratorium Badania Jakości Produktów Ogrodniczych. Odwiedzający nasze stoisko Goście mieli także okazję zapoznać się z ofertą, nowopowstałego przy IO-PIB, Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych oraz skosztować wytworzonych tam soków, musów i suszy z owoców i warzyw. Te wyjątkowej jakości produkty, wyróżniające się unikalnym połączeniem smaków i aromatów charakteryzujące się wysokimi walorami prozdrowotnymi, spotkały się z pozytywnym odbiorem i dużym zainteresowaniem.