Skierniewice, 25 lipca 2023 r.
25 lipca br. Instytut Ogrodnictwa – Państwowy Instytut Badawczy już po raz trzeci był gospodarzem Warsztatów z cyklu „Innowacje w ekologicznych uprawach ogrodniczych – nauka i wiedza w praktyce”. Spotkanie zorganizowane zostało w ramach projektów: ResBerry, EXCALIBUR, BioHortiTech oraz EcoNutri, które w zakresie swoich badań mają tematykę związaną z ekologiczną produkcją roślinną.
Program warsztatów podzielony został na dwie części – teoretyczną w niedawno otwartym Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych (CPPO) oraz praktyczną – w sadzie oraz na warzywnych poletkach doświadczalnych. Prelegentami byli kierownicy oraz koordynatorzy projektów realizowanych w Instytucie Ogrodnictwa – PIB. Wygłosili oni następujące prelekcje:
Podczas części praktycznej uczestnicy mogli zapoznać się innowacyjnymi praktykami zarządzania glebą i bioróżnorodnością w sadzie oraz z doświadczeniami dotyczącymi badania wpływu sąsiedztwa różnych ziół na ekologiczną uprawę pomidora.
Miłym akcentem tegorocznych warsztatów była degustacja przetworów z ekologicznych owoców przygotowanych w CPPO.
Spotkanie zakończył panel dyskusyjny z udziałem producentów oraz wszystkich uczestników zainteresowanych tematykąinnowacji w ekologicznych uprawach ogrodniczych, który podsumowała prof. dr hab. Dorota Konopacka – Dyrektor Instytutu Ogrodnictwa –Państwowego Instytutu Badawczego.