1 czerwca 2024 r. rozpoczyna się realizacja projektu „Networking for excellence in the development of innovative, consumer-oriented horticultural food products using the Living Lab approach” (HortiFoodTrends), którego kierownikiem jest dr hab. Monika Mieszczakowska-Frąc, prof. IO.
HortiFoodTrends to projekt, mający na celu opracowanie innowacyjnych produktów spożywczych, w ramach którego Instytut Ogrodnictwa – PIB nawiąże i wdroży długotrwałą, interdyscyplinarną sieć współpracy z uznanymi europejskimi partnerami: Københavns Universitet (UCPH), Association Groupe ESA (GROUPE ESA) and Centre de recherche de l’Institut Lyfe (LYFE). Projekt będzie realizowany w formule tzw. Living Lab., z uwzględnieniem potrzeb użytkownika końcowego (konsumentów i sektora przetwórstwa spożywczego). Zakłada również szeroki program mobilności naukowców, jak również przewiduje wzmocnienie kompetencji w zakresie umiejętności administracyjnych i zarządzania badaniami.
Projekt będzie realizowany do 30.05.2027 roku, a jego łączna wartość to niemal 1,5 mln €.