Skip to content

PRACOWNIA PRZETWÓRSTWA I OCENY JAKOŚCI OWOCÓW I WARZYW (PPiOJOiW) (LABORATORY OF PROCESSING AND QUALITY EVALUATION OF FRUIT AND VEGETABLES)

dr hab. Monika Mieszczakowska-Frąc
tel.: +48 46 834 54 27, 514 767 261
e-mail: Monika.Mieszczakowska@inhort.pl


ZAKRES PROWADZONYCH BADAŃ

  • Opracowywanie nowych technologii przetwarzania owoców i warzyw z zachowaniem jak najwyższej aktywności biologicznej przetworów.
  • Ocena jakości, autentyczności i składu klarownych i mętnych soków owocowych oraz przecierów i nektarów.
  • Ocena sensoryczna owoców, warzyw i ich przetworów. Badania preferencji konsumentów.
  • Technologia produkcji i badanie składu niskokalorycznych przekąsek na bazie suszonych owoców i warzyw.
  • Ocena wartości odżywczej, sensorycznej i biologicznej owoców i warzyw świeżych oraz przetworzonych.
  • Opracowywanie i doskonalenie technologii przetwórstwa niektórych gatunków warzyw, m.in. mrożenie grzybów i warzyw, kwaszenie ogórków i kapusty, suszenie warzyw.
  • Wykorzystywanie nowoczesnych technologii przetwórczych do pozyskiwania innowacyjnych produktów z owoców i warzyw.
  • Opracowywanie innowacyjnych produktów, technologii przetwórstwa, weryfikacja założeń technologicznych, nadzór technologiczny.
  • Ekspertyzy dla Krajowej Unii Producentów Soków i indywidualnych producentów w zakresie oceny autentyczności półproduktów i produktów handlowych przemysłu sokowniczego (zgodnie z Kodeksem Praktyki AIJN).


Pracownicy naukowi

  • dr Karolina Celejewska
  • dr Niall Dickinson
  • dr hab. Monika Mieszczakowska-Frąc, prof. IO
  • prof. dr hab. Dorota Konopacka
  • dr hab. Ewa Ropelewska
  • dr inż. Justyna Szwejda-Grzybowska
  • dr Anna Wrzodak

  • dr Younes Noutfia

Pracownicy inżynieryjno-techniczni

  • mgr inż. Jan Piecko
  • mgr inż. Monika Zbrzeźniak

Pracownicy techniczni

  • mgr inż. Paweł Guzik
  • mgr inż. Wioleta Jędrzejczak
  • Łukasz Murgrabia
  • Danuta Perzanowska
  • Anna Pęzik
Udostępnij na: