Kierownik
dr Artur Miszczak
e-mail: Artur.Miszczak@inhort.pl
tel.: 46 834 52 72
ZAKRES PROWADZONYCH BADAŃ
Zakład Badania Bezpieczeństwa Żywności (ZBBŻ) wykonuje analizy pozostałości środków ochrony roślin w żywności, produktach rolnych oraz próbkach środowiskowych (woda, gleba).
ZBBŻ spełnia od 03.08.2006 roku wymagania normy PN-EN ISO/IEC 17025. Aktualny certyfikat akredytacji wydany przez Polskie Centrum Akredytacji znajduje się w zakładce dokumenty do pobrania. Akredytowana działalność jest określona w Zakresie Akredytacji Nr AB 757 dostępnym na stronie PCA: http://www.pca.gov.pl oraz w zakładce dokumenty do pobrania.
ZBBŻ od 9 października 2008 roku jest certyfikowaną jednostką badawczą działającą zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Laboratoryjnej OECD (Statement of GLP Compliance) w zakresie: badania pozostałości (część analityczna). Aktualny certyfikat Dobrej Praktyki Laboratoryjnej wydany przez Biuro ds. Substancji Chemicznych znajduje się w zakładce dokumenty do pobrania.
ZBBŻ prowadzi badania naukowe oraz świadczy usługi w zakresie oznaczania pozostałości środków ochrony roślin dla podmiotów zewnętrznych, m.in.:
• producentów i przetwórców żywności;
• eksporterów żywności do różnych krajów UE i innych (np. USA, Chiny, Kanada);
• importerów żywności sprowadzających towar do polskich sklepów (np. herbata, banany, rodzynki, cytrusy itp.);
• jednostek certyfikujących, np. gospodarstwa ekologiczne, w celu potwierdzenia braku niedozwolonych chemicznych pozostałości ś.o.r.;
• producentów ś.o.r. dla celów rejestracyjnych na poziomie krajowym i UE zgodnie z Dobrą Praktyką Laboratoryjną.
Od 2002 roku ZBBŻ uczestniczy w organizowanym przez Główny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa programie urzędowych badań monitoringowych, w ramach których bada pozostałości środków ochrony roślin w płodach rolnych.
Pracownicy naukowi
Pracownicy badawczo-techniczni
Pracownicy techniczni