ZAKŁAD MIKROBIOLOGII I RYZOSFERY

Kierownik

prof. dr hab. Lidia Sas-Paszt
tel.: +48 46 834 52 35, kom. 503 158 903
e-mail: Lidia.Sas@inhort.pl


ZAKRES PROWADZONYCH BADAŃ

  • Opracowywanie innowacyjnych metod analizy mikrobiomu gleby i roślin, badań korzeni oraz procesów bio-fizyko-chemicznych zachodzących w ryzosferze roślin (zmiany pH w ryzosferze, wydzieliny korzeniowe, redukcja manganu, redukcja żelaza, detoksyfikacja jonów glinu).
  • Izolacja, charakterystyka biochemiczna i identyfikacja molekularna pożytecznych mikroorganizmów z ryzosfery roślin uprawnych i dziko rosnących, jako komponentów biopreparatów mikrobiologicznych.
  • Opracowywanie skutecznych i bezpiecznych metod przechowywania pożytecznych mikroorganizmów w SYMBIOBANKU do ich dalszego wykorzystania.
  • Identyfikacja mikroorganizmów glebowych i endofitycznych przy wykorzystaniu oceny cech fenotypowych i metod molekularnych: uzyskiwanie profili DNA techniką rep-PCR, analizy sekwencji DNA wybranych genów, techniki PCR-DGGE, bezpośrednio w środowisku glebowym i w korzeniach, bez konieczności izolacji mikroorganizmów i namnażania ich na pożywkach mikrobiologicznych.
  • Opracowanie innowacyjnych konsorcjów mikrobiologicznych o działaniu biostymulującym i ochronnym w uprawach roślin ogrodniczych i rolniczych oraz zwiększających adaptację roślin do warunków stresu suszy.
  • Opracowanie biopreparatów mikrobiologicznych przyspieszających kompostowanie węgla brunatnego i odpadów rolniczych, poprzez biodegradację materii organicznej.
  • Opracowywanie technik wzbogacania mikroorganizmami nawozów organicznych, mineralnych i organicznych produktów odpadowych.
  • Opracowywanie bioproduktów mikrobiologicznych: bionawozów, biostymulatorów, środków ulepszających glebę, ściółek organicznych, podłoży wzrostowych, kompostów wzbogaconych mikrobiologicznie dla ogrodnictwa i rolnictwa.
  • Optymalizacja metod stosowania preparatów mikrobiologicznych w produkcji ekologicznej i integrowanej, dla gatunków roślin uprawnych (dawki, terminy).
  • Opracowanie metod weryfikacji skuteczności wpływu konsorcjów pożytecznych mikroorganizmów i biopreparatów mikrobiologicznych na wzrost, plonowanie roślin uprawnych oraz ich odporność na niekorzystne czynniki biotyczne i abiotyczne, w doświadczeniach laboratoryjnych, szklarniowych, kontenerowych i polowych.
  • Ocena stanu degradacji gleb w rejonach intensywnej uprawy roślin ogrodniczych i rolniczych, na podstawie badań mikrobiologicznych i biochemicznych.
  • Analizy liczebności wybranych grup mikroorganizmów w glebach, podłożach uprawowych, biopreparatach mikrobiologicznych, bionawozach, biostymulatorach, w pożywkach z upraw akwaponicznych i w wodzie. 
  • Badanie aktywności i różnorodności funkcjonalnej mikroorganizmów w próbach biopreparatów mikrobiologicznych, gleb i podłoży uprawowych.
  • Badanie interakcji gleba-roślina-mikroorganizmy na podstawie:

    • oceny dynamiki wzrostu i morfologii pędów i korzeni roślin ogrodniczych, z zastosowaniem technik destrukcyjnych (skaner korzeniowy) i niedestrukcyjnych in situ (technika minirizotronów).
    • pozyskiwania i analizy wydzielin korzeniowych oraz odczynu gleby w ryzosferze roślin.
    • oceny stopnia kolonizacji korzeni roślin ogrodniczych i rolniczych przez mikroorganizmy, w tym badanie stopnia kolonizacji korzeni przez grzyby mikoryzowe, ich morfotypów w korzeniach roślin ogrodniczych, rolniczych i leśnych.
    • określenie liczby formowanych zarodników grzybów mikoryzowych w ryzosferze roślin.
    • określanie stopnia zasiedlenia ryzosfery i fyllosfery przez wybrane grupy pożytecznych i patogenicznych mikroorganizmów.
    • oceny wydajności fotosyntezy w liściach roślin, w oparciu o pomiary fluorescencji chlorofilu.
    • badania respiracji mikroorganizmów glebowych przy pomocy Automatycznego Systemu Monitoringu Wymiany CO2.
    • ocena parametrów wzrostu wegetatywnego oraz biomasy i plonowania roślin.

  • Badania nad wykorzystaniem bakterii ryzosferowych i grzybów strzępkowych, w tym Trichoderma w uprawach ogrodniczych.
  • Opracowanie technologii namnażania mikroorganizmów w skali półtechnicznej i przemysłowej, w bioreaktorach w podłożach płynnych i na stałych nośnikach organicznych.
  • Ocena skażeń mikrobiologicznych w produktach roślinnych oraz opracowywanie metod przedłużania trwałości i poprawy stanu sanitarnego tych produktów.
  • Wykorzystanie związków roślinnych do zwalczania patogenów grzybowych i bakteryjnych.
  • Optymalizacja metod przełamywania spoczynku nasion roślin ogrodniczych.
  • Poprawa jakości nasion przy wykorzystaniu pożytecznych mikroorganizmów, fitohormonów i metabolitów wtórnych. 

Pracownicy naukowi

  • prof. dr hab. Lidia Sas-Paszt
  • dr hab. Magdalena Szczech, prof. IO-PIB
  • dr inż. Edyta Derkowska
  • dr Krzysztof Górnik
  • dr Beata Kowalska
  • dr inż. Michał Oskiera
  • dr Beata Sumorok
  • dr Paweł Trzciński   
  • mgr Sławomir Głuszek

Pracownicy techniczni

  • mgr inż. Mateusz Frąc
  • mgr inż. Anna Pałeczka
  • mgr Michał Przybył
  • mgr inż. Krzysztof Weszczak
  • Katarzyna Kroc
  • Anna Michalska
  • Anna Polit
  • Ilona Skiba