p.o. Kierownika
inż. Sebastian Siarkowski
tel.: +48 504 133 850
e-mail: Sebastian.Siarkowski@inhort.pl
ZAKRES DZIAŁALNOŚCI
Park maszynowy i technologiczny umiejscowiony w CPPO umożliwia prowadzenie prac nad zwiększaniem asortymentu znanych produktów owocowo-warzywnych, takich jak soki NFC, smoothie czy dżemy. Pozwala na opracowywanie technologii dla nowych, innowacyjnych produktów na bazie surowców ogrodniczych (produkty premium, żywności funkcjonalnej, żywności specjalnego przeznaczenia).
OFERTA
- Projektowanie i wytwarzanie innowacyjnych produktów w skali półtechnicznej dzięki modułowemu rozmieszczeniu poszczególnych urządzeń przetwórczych, co umożliwia elastyczny dobór operacji technologicznych
- Opracowywanie poszczególnych parametrów procesowych występujących w zaprojektowanej technologii wytwarzania innowacyjnego produktu.
- Wykonywanie zlecenia wykonania badań lub produkcji przetworów z surowca dostarczonego przez klienta.
- Możliwość skorzystania z wybranej linii technologicznej lub urządzenia w obecności pracownika naukowego lub technicznego w CPPO.
- Obiekt jest wyposażony w magazyny półproduktów i wyrobów gotowych z możliwością sterowania i kontrolowania warunków symulowanego obrotu towarowego, dzięki czemu CPPO oferuje przeprowadzenie badań przechowalniczych z monitorowaniem zmian jakościowych produktów gotowych.
- Centrum posiada także dział badań sensorycznych i konsumenckich ukierunkowany na badania preferencji konsumentów w odniesieniu do innowacyjnych przetworów z owoców i warzyw.
Pracownicy inżynieryjno-techniczni
- mgr inż. Natalia Dworak
- inż. Sebastian Siarkowski
- mgr Dawid Wieloch
Pracownicy techniczni
- Igor Stankiewicz
- inż. Monika Stępowska