Warszawa, 17-20 września 2024 r.
17-20 września 2024 roku w Warszawie, odbyły się IV International Organic Fruit Symposium oraz II International Organic Vegetable Symposium, których organizatorem były Instytut Ogrodnictwa – Państwowy Instytut Badawczy oraz International Society for Horticultural Science (ISHS). Wydarzenie zostało objęte patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Czesława Siekierskiego. Sympozja uroczyście otworzyli: Dyrektor Instytutu Ogrodnictwa – PIB – pani prof. dr hab. Dorota Konopacka, Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi – pan Stefan Krajewski oraz główny, naukowy organizator konferencji – pan dr hab. Eligio Malusà, prof. W ceremonii otwarcia uczestniczyli również przedstawiciele Departamentu Rolnictwa Ekologicznego i Jakości Żywności MRiRW, Dyrektor – pan Marek Cieśliński oraz Zastępca Dyrektora – pan Jan Golba. Sympozja zgromadziły około 100 przedstawicieli świata nauki zajmujących się rolnictwem ekologicznym z całego świata, między innymi: Stanów Zjednoczonych, Argentyny, Brazylii, Japonii, Indii, Anglii, Francji, Niemiec, Włoch, Turcji i Polski. Uczestnicy przedstawili wyniki swoich badań i prowadzili owocne dyskusje, trwające do późnych godzin wieczornych, dotyczące pozycji i przyszłości rolnictwa ekologicznego na świecie. Goście mogli także zapoznać się z polską kulturą i tradycją. Wysłuchali koncertu z utworami Fryderyka Chopina oraz kosztowali tradycyjnych polskich potraw i produktów. W ramach wyjazdu studyjnego uczestnicy odwiedzili dwa ekologiczne gospodarstwa sadownicze: „Ekojabłonka” pana Huberta Filipiaka w Rembertowie koło Tarczyna oraz gospodarstwo pana Andrzeja Kazimierczaka i siedzibę Stowarzyszenia Producentów „Top Fruit” w Dąbrówce Starej koło Błędowa. Byli również z wizytą w Instytucie Ogrodnictwa – PIB, gdzie zwiedzili Centrum Innowacyjnych i Zrównoważonych Technologii Ogrodniczych (CIZTO), Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych (CPPO), Zakład Hodowli Roślin Ogrodniczych, Zakład Przechowalnictwa i Przetwórstwa Owoców i Warzyw, Zakład Badania Bezpieczeństwa Żywności. Oprócz budynków laboratoryjnych, aparatury oraz prac badawczych prowadzonych w ramach różnych projektów, niezapomniane wrażenie na zwiedzających wywarła wystawa „Ogrody sensoryczne w komnatach Pałacu Prymasowskiego”, przygotowana z okazji corocznego Skierniewickiego Święta Kwiatów, Owoców i Warzyw.