Otwarcie Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych
16 listopada br. miało miejsce uroczyste otwarcie Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych (CPPO), które powstało dzięki dofinansowaniu pozyskanemu ze środków Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego 2014-2020. Prof. dr hab. Dorota Konopacka − dyrektor Instytutu Ogrodnictwa – Państwowego Instytutu Badawczego, przedstawiła historię powstania CPPO i sylwetki osób zaangażowanych w projekt. W uroczystości wzięli udział przedstawiciele władz państwowych, samorządowych, reprezentanci środowiska branżowego oraz pracownicy IO-PIB. Głos zabrali: Pan Krzysztof Ciecióra − Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, pan Grzegorz Schreiber − Marszałek Województwa Łódzkiego, pan Krzysztof Jażdżyk − Prezydent Miasta Skierniewice, pan Rafał Ambrozik − Senator RP, pani Ewa Wendrowska – Radna Sejmiku Województwa Łódzkiego, pan Dariusz Grzebelus − Przewodniczący Rady Naukowej Instytutu Ogrodnictwa − PIB, pani Barbara Groele – Sekretarz Generalny Krajowej Unii Producentów Soków, pan Witolda Boguta − prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw oraz pani Katarzyna Wójcik − Redaktor naczelna magazynu WiOM Warzywa i Owoce Miękkie. Pani Bogumiła Kapusta − Dyrektor Wydział Rolnictwa i Transportu Łódzkiego Urzędu Wojewódzkiego odczytała list pana Przemysława Czarnka – Ministra Edukacji i Nauki. Gratulacje od pana Mateusza Morawieckiego – Prezesa Rady Ministrów oraz Dyrektora Departamentu Wspólnej Polityki Rolnej MRiRW przekazał pan Krzysztof Rutkowski – Kierownik Zakładu Przechowalnictwa i Przetwórstwa Owoców i Warzyw IO-PIB. Aktu poświęcenia obiektu dokonał ksiądz kanonik Jan Pietrzyk − Proboszcz Parafii pod wezwaniem św. Jakuba Apostoła w Skierniewicach. Wstęgę przecięli: pan Krzysztof Ciecióra, pan Grzegorz Schreiber, pan Krzysztof Jażdżyk oraz pani Dorota Konopacka.
Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych, to nowocześnie zaprojektowany obiekt, który będzie pełnić funkcje badawczo-rozwojowe ukierunkowane na prowadzenie badań i kreowanie innowacji w projektowaniu produktów żywnościowych na bazie owoców i warzyw z wykorzystaniem aktualnych i perspektywicznych technologii gwarantujących wysoką jakość i bezpieczeństwo. Oferta CPPO jest skierowana przede wszystkim do podmiotów gospodarczych, a także do sektora publicznego, w tym uczelni wyższych i instytutów naukowych. Oprócz części technologicznej w ramach Centrum przewiduje się utworzenie działu ukierunkowanego na badania preferencji konsumentów w odniesieniu do innowacyjnych przetworów z owoców i warzyw. Nowoczesny park maszynowy i technologiczny umożliwi prowadzenie prac nad zwiększaniem asortymentu znanych produktów, takich jak soki NFC, smoothie czy dżemy, ale też pozwoli na opracowywanie technologii dla nowych, innowacyjnych produktów na bazie surowców ogrodniczych (produkty premium, żywności funkcjonalnej, żywności specjalnego przeznaczenia).
https://www.youtube.com/watch?v=szMcEjXS7NA
https://lodz.tvp.pl/56953275/w-skierniewicach-otwarto-centrum-przetworstwa-produktow-ogrodniczych