Skip to content

Otwarcie Laboratorium Zakładu Badania Bezpieczeństwa Żywności

Otwarcie Laboratorium Zakładu Badania Bezpieczeństwa Żywności

Skierniewice, 20 grudnia 2024 r.

20 grudnia 2024 r. w Instytucie Ogrodnictwa – Państwowym Instytucie Badawczym  odbyła się uroczystość otwarcia Laboratorium Zakładu Badania Bezpieczeństwa Żywności. To pierwszy obiekt wchodzący w skład Kompleksu Zielonych Laboratoriów, który powstał w ramach Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności (KPO) „Inwestycje w rozbudowę potencjału badawczego”. Nowy budynek przejmie funkcje obecnego akredytowanego laboratorium ZBBŻ, przenosząc jego aparaturę i sprzęt do dalszego wykorzystania, a także zostanie wyposażony w nowoczesne urządzenia oraz system LIMS (Laboratory Information Management System).

Uroczystość zgromadziła licznych gości – przedstawicieli instytucji państwowych, władz województwa łódzkiego, ośrodków doradczych, stowarzyszeń, a także ekspertów z dziedziny nauk o ogrodnictwie i partnerów branżowych, którzy wspólnie świętowali tę ważną chwilę. Ceremonię otwarcia poprowadziła prof. dr hab. Dorota Konopacka, dyrektor Instytutu Ogrodnictwa – PIB, a świąteczne przesłanie wygłosił Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Pan Czesław Siekierski. Minister podkreślił, że Polska, będąc znaczącym producentem i eksporterem wysokojakościowych produktów na rynkach europejskim i światowym, musi łączyć innowacje i postęp naukowy z mechanizacją, automatyzacją oraz nowoczesnymi rozwiązaniami technologicznymi.

Spotkanie było również okazją do przedstawienia infrastruktury zakładu oraz jego możliwości współpracy z innymi ośrodkami badawczymi i przemysłowymi. Kierownik Zakładu Badania Bezpieczeństwa Żywności – dr Artur Miszczak zaprezentował te aspekty podczas wystąpienia, a w dalszej części wydarzenia oprowadził gości po nowym obiekcie.

Otwarcie laboratorium, przypadające w okresie przedświątecznym, podkreśliło znaczenie działań na rzecz zapewnienia bezpiecznej żywności. Był to także moment do zastanowienia się nad wyzwaniami, jakie stoją przed producentami, szczególnie w kontekście odpowiedzialnego stosowania środków ochrony roślin. Po oficjalnych przemówieniach nastąpiło przecięcie wstęgi, symbolizujące początek nowych możliwości i innowacyjnych rozwiązań, a następnie budynek został poświęcony przez ks. Piotra Jóźwiaka z parafii św. Jakuba Apostoła w Skierniewicach.

Na zakończenie ceremonii wszyscy zaproszeni goście oraz gospodarze wydarzenia złożyli wzajemnie gratulacje i wyrazili nadzieję na dalszy rozwój i sukces nowego zakładu, który z pewnością przyczyni się do podniesienia standardów jakościowych w branży spożywczej i zapewni konsumentom bezpieczną żywność.

image_pdfPobierz PDFimage_printDrukuj
Udostępnij na: