Program wieloletni pod nazwą: „Działania na rzecz poprawy konkurencyjności i innowacyjności sektora ogrodniczego z uwzględnieniem jakości i bezpieczeństwa żywności oraz ochrony środowiska naturalnego”
ustanowiony Uchwałą nr 105/2015 Rady Ministrów z dnia 14 lipca 2015 roku.
Zgodnie z Uchwałą:
Okres realizacji Programu ustala się na lata 2015–2020.
Wykonawcą Programu ustanawia się Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach.
Nadzór nad realizacją Programu sprawuje minister właściwy do spraw rolnictwa.
Potrzeba realizacji Programu wynika z dokumentów międzynarodowych i krajowych określających zadania Rzeczypospolitej Polskiej w tej dziedzinie. Program uwzględnia priorytety i postulaty zawarte w wielu aktach krajowych oraz przepisach unijnych.
Ponadto, Program stanowi wsparcie dla realizacji celów strategicznych i priorytetów zawartych w następujących dokumentach:
Realizacja Programu przyczyni się do poprawy konkurencyjności i innowacyjności sektora rolno-spożywczego, zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego Polski, ochrony bioróżnorodności oraz dostosowania produkcji ogrodniczej do zmian klimatycznych.
Celem głównym Programu jest stworzenie warunków dla wzrostu konkurencyjności i innowacyjności gospodarstw ogrodniczych, zapewniających bezpieczeństwo żywnościowe kraju i ochronę środowiska naturalnego.
Celami szczegółowymi Programu są:
W ramach Programu prace badawczo-rozwojowe realizowane będą w pięciu obszarach:
Kwota dotacji na lata 2015−2020: 57 987 000 zł