Metodyki integrowanej produkcji
METODYKI INTEGROWANEJ OCHRONY ROŚLIN
- ROŚLINY WARZYWNE
Materiały dla doradców:
Metodyka integrowanej ochrony buraka ćwikłowego
Metodyka integrowanej ochrony cebuli
Metodyka integrowanej ochrony kalafiora
Metodyka integrowanej ochrony kapusty głowiastej
Metodyka integrowanej ochrony kapusty pekińskiej
Metodyka integrowanej ochrony marchwi
Metodyka integrowanej ochrony ogórka pod osłonami
Metodyka integrowanej ochrony ogórka w uprawie polowej
Metodyka integrowanej ochrony papryki
Metodyka integrowanej ochrony pomidora pod osłonami
Metodyka integrowanej ochrony pomidora w uprawie polowej
Metodyka integrowanej ochrony pora
Metodyka integrowanej ochrony sałaty w uprawie polowej i pod osłonami
Metodyka integrowanej ochrony selera
Metodyka integrowanej ochrony szparaga
Metodyka integrowanej ochrony fasoli
Metodyka integrowanej ochrony grochu siewnego (cukrowegi i łuskowego)
Metodyka integrowanej ochrony kapusty włoskiej
Metodyka integrowanej ochrony rabarbaru
Metodyka integrowanej ochrony bobu
Metodyka integrowanej ochrony brokułu
Metodyka integrowanej ochrony czosnku
Materiały dla producentów:
Metodyka integrowanej ochrony buraka ćwikłowego
Metodyka integrowanej ochrony cebuli
Metodyka integrowanej ochrony kalafiora
Metodyka integrowanej ochrony kapusty głowiastej
Metodyka integrowanej ochrony kapusty pekińskiej
Metodyka integrowanej ochrony marchwi
Metodyka integrowanej ochrony ogórka pod osłonami
Metodyka integrowanej ochrony ogórka w uprawie polowej
Metodyka integrowanej ochrony papryki
Metodyka integrowanej ochrony pomidora pod osłonami
Metodyka integrowanej ochrony pomidora w uprawie polowej
Metodyka integrowanej ochrony pora
Metodyka integrowanej ochrony sałaty w uprawie polowej i pod osłonami
Metodyka integrowanej ochrony selera
Metodyka integrowanej ochrony szparaga
Metodyka integrowanej ochrony fasoli
Metodyka integrowanej ochrony grochu siewnego (cukrowegi i łuskowego)
Metodyka integrowanej ochrony kapusty włoskiej
Metodyka integrowanej ochrony rabarbaru
Metodyka integrowanej ochrony bobu
Metodyka integrowanej ochrony brokułu
Metodyka integrowanej ochrony czosnku
2. ROŚLINY SADOWNICZE
Materiały dla doradców:
Metodyka integrowanej ochrony agrestu
Metodyka integrowanej ochrony borówki wysokiej
Metodyka integrowanej ochrony brzoskwini
Metodyka integrowanej ochrony czereśni
Metodyka integrowanej ochrony gruszy
Metodyka integrowanej ochrony maliny
Metodyka integrowanej ochrony porzeczki
Metodyka integrowanej ochrony śliwy
Metodyka integrowanej ochrony truskawki
Metodyka integrowanej ochrony wiśni
Metodyka integrowanej ochrony winorośli w uprawie polowej
Metodyka integrowanej ochrony moreli
Metodyka integrowanej ochrony jabłoni
Metodyka integrowanej ochrony jeżyny bezkolcowej
Materiały dla producentów:
Metodyka integrowanej ochrony agrestu
Metodyka integrowanej ochrony borówki wysokiej
Metodyka integrowanej ochrony brzoskwini
Metodyka integrowanej ochrony czereśni
Metodyka integrowanej ochrony gruszy
Metodyka integrowanej ochrony maliny
Metodyka integrowanej ochrony porzeczki
Metodyka integrowanej ochrony śliwy
Metodyka integrowanej ochrony truskawki
Metodyka integrowanej ochrony wiśni
Metodyka integrowanej ochrony winorośli w uprawie polowej
Metodyka integrowanej ochrony moreli
Metodyka integrowanej ochrony jabłoni
Metodyka integrowanej ochrony jeżyny bezkolcowej
3. ROŚLINY OZDOBNE
Materiały dla doradców:
Metodyka integrowanej ochrony ozdobnych drzew alejowych z rodziny różowatych (Rosaceae)
Metodyka integrowanej ochrony róży uprawianej pod osłonami
Metodyka integrowanej ochrony świerka na choinki
Materiały dla producentów:
Metodyka integrowanej ochrony ozdobnych drzew alejowych z rodziny różowatych (Rosaceae)
Metodyka integrowanej ochrony róży uprawianej pod osłonami
Metodyka integrowanej ochrony świerka na choinki
METODYKI ANALITYCZNE, METODYKI OCENY SENSORYCZNEJ ITP.
Metodyki i procedury analityczne
- Szwejda-Grzybowska J., Mieszczakowska-Frąc M., Kruczyńska D. 2020. Metodyka oznaczania antocyjanów w owocach borówki niskiej. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 6 str.
- Szwejda-Grzybowska J., Mieszczakowska-Frąc M., Kruczyńska D. 2020. Metodyka oznaczania kwasu elagowego w jeżynie. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 5 str.
- Szwejda-Grzybowska J., Mieszczakowska-Frąc M., Majka A., Rutkowski K.P. 2020. Metodyka oznaczania likopenu w owocach pomidora. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 7 str.
- Majka A., Mieszczakowska-Frąc M., Kruczyńska D. 2018. Metodyka oznaczenia pektyn ogółem w owocach jagody kamczackiej. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 5 s.
Mieszczakowska-Frąc M., Kruczyńska D. 2018. Metodyka oznaczania antocyjanów w owocach żurawiny. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 6 s. - Mieszczakowska-Frąc M., Markowski J., Kruczyńska D. 2016. Metodyka oznaczania antocyjanów w owocach świdośliwy. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 6 s.
- Mieszczakowska-Frąc M., Markowski J., Kruczyńska D. 2016. Metodyka oznaczania antocyjanów w owocach jagody kamczackiej. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 5 s.
- Mieszczakowska-Frąc M., Markowski J., Kruczyńska D. 2016. Metodyka oznaczania antocyjanów w owocach jeżyny. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 5 s.
- Mieszczakowska-Frąc M., Markowski J., Kruczyńska D. 2016. Metodyka oznaczania kwasu askorbinowego w jeżynie. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 5 s.
- Mieszczakowska-Frąc M., Markowski J., Matulska A., Rutkowski K.P. 2015. Metodyka oznaczania kwasu askorbinowego, kwasu jabłkowego i kwasu cytrynowego w jabłkach, gruszkach i brzoskwiniach. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 7 s.
- Mieszczakowska-Frąc M., Markowski J., Połubok A., Rutkowski K.P. 2016. Metodyka oznaczania barwników antocyjanowych i karotenów w owocach brzoskwini metodą chromatograficzną. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 6 s.
- Mieszczakowska-Frąc M., Szwejda-Grzybowska J., Majka A., Kruczyńska D. 2018. Metodyka oznaczania karotenów w owocach róży owocującej. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 6 s.
- Mieszczakowska-Frąc M., Szwejda-Grzybowska J., Rutkowski K.P. 2018. Metodyka oznaczania kwasów organicznych w brokułach. Część I – kwas askorbinowy. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 6 s.
- Popińska-Gil W., Gędek E., Kruczyńska D. 2018. Metodyka oznaczania błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego w owocach jagody kamczackiej. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 7 s.
- Szczęsna T. 2016. Procedura badawcza oznaczania kwasu szczawiowego i mrówkowego w miodzie. Zakład Pszczelnictwa w Puławach, Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 2 s.
- Szczęsna T. 2016. Procedura badawcza oznaczania tymolu i karwakrolu w miodzie. Zakład Pszczelnictwa w Puławach, Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 2 s.
- Szwejda-Grzybowska J., Mieszczakowska-Frąc M., Rutkowski K.P. 2019. Metodyka oznaczania kwasu askorbinowego w owocach papryki. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 7 str.
Metodyki oceny sensorycznej
- Celejewska K., Rutkowski K.P., Skorupińska A., Ciecierska A. 2020. Metodyka oceny sensorycznej owoców wykazujących dużą zmienność biologiczną. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 8 str.
- Konopacka D., Celejewska K., Matulska A., Rutkowski K.P. 2016. Metodyka przygotowania surowców ogrodniczych do analizy sensorycznej. Część I. Ogólne zasady unifikacji prób owoców w doświadczeniach przechowalniczych. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 9 s.
- Konopacka D., Celejewska K., Rutkowski K.P. 2018. Metodyka przygotowania surowców ogrodniczych do analizy sensorycznej. Część II. Ocena sensoryczna surowców klimakterycznych i łatwo psujących się. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 8 s.
- Wrzodak A., Kosson R., Konopacka D., Rutkowski K.P. 2015. Metodyka oceny sensorycznej minimalnie przetworzonej marchwi i sałaty kruchej. Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice, 8 s.
ZALECENIA, METODYKI – MIKROROZMNAŻANIA, UPRAWOWE, TECHNOLOGICZNE I INNE
Metodyki integrowanej ochrony, programy ochrony, poradniki sygnalizatora, systemy wspomagania decyzji zamieszczone są w Serwisie Ochrony Roślin
Metodyki Integrowanej Produkcji Roślin (IP) roślin ogrodniczych zamieszczone są na stronie internetowej PIORiN