W dniu 12 marca 2020 r. w Instytucie Ogrodnictwa odbyły się warsztaty pt. „Winnica od podstaw – kolekcja odmian, formowanie i cięcie winorośli”.W ramach szkolenia poruszono następujące tematy:
Uczestnicy szkolenia wzięli również udział w praktycznym pokazie cięcia winorośli przeprowadzonym przez dr hab. Jerzego Liska, prof. IO.
W warsztatach uczestniczyły 55 osoby, w tym producenci indywidualni, przedstawiciele Wojewódzkich Inspektoratów Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Ośrodków Doradztwa Rolniczego, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, firmy związane z branżą ogrodniczą oraz pracownicy Instytutu Ogrodnictwa.
Szkolenie przygotowano w ramach realizowanych zadań 3.3, i 5.1 Programu Wieloletniego „Działania na rzecz poprawy konkurencyjności i innowacyjności sektora ogrodniczego z uwzględnieniem jakości i bezpieczeństwa żywności oraz ochrony środowiska naturalnego” oraz zadań 1.3 i 1.7 Programu Wieloletniego „Tworzenie naukowych podstaw postępu biologicznego i ochrona roślinnych zasobów genowych źródłem innowacji i wsparcia zrównoważonego rolnictwa oraz bezpieczeństwa żywnościowego kraju”.