21 sierpnia 2023 roku, w Instytucie Ogrodnictwa – Państwowym Instytucie Badawczym mieliśmy przyjemność gościć grupę czeskich producentów, specjalizujących się w ekologicznych uprawach owoców, oraz przedstawicieli Výzkumný a Šlechtitelský Ústaw\v Ovocnářský Holovousy s.r.o, którzy współpracowali z naszą jednostką w ramach projektu BIOFRUITNET. Goście rozpoczęli zwiedzanie od Zakładu Badania Bezpieczeństwa Żywności, w którym mgr Katarzyna Zagibajło przedstawiła proces technologiczny analizy próbek owoców na obecność pozostałości środków chemicznych. Następnie udali się do Laboratorium Fizjologii Pozbiorczej Produktów Ogrodniczych, gdzie pan dr Krzysztof Rutkowski przybliżył zebranym tematy badań, które są obecnie prowadzone w zakładzie oraz zademonstrował tomograf do bezinwazyjnego obrazowania owoców. W kolejnym etapie uczestnicy odwiedzili Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych, gdzie mieli okazję spróbować przetworów z owoców i warzyw. Na zakończenie goście udali się na poletka doświadczalne prowadzone w ramach projektu ResBerry i BioHortiTech zlokalizowane przy ul. Pamiętnej.