Nowości Warzywnicze 50/2010
Nowości Warzywnicze/Vegetable Crops News 50/2010
Chwasty i zabiegi agrotechniczne po powodzi oraz na polach podtopionych
Weed management and agrotechnical practices after a flood and on waterlogged fields
Adam Dobrzański
Ocena przydatności do przetwórstwa owoców pomidora gruntowego nowych linii hodowlanych
Evaluation of processing usefulness of new breeding ground tomato lines
Ewa Jabłońska-Ryś, Marta Zalewska-Korona
Żywność ekologiczna według kodeksu żywnościowego – Codex Alimentarius
Organically produced food according to Codex Alimentarius
Ryszard Kosson
Jakość sensoryczna warzywnych przetworów ekologicznych z papryki i fasoli szparagowej
Sensory quality of processed vegetables from organic pepper and green beans
Ryszard Kosson, Krystyna Elkner, Anna Szafirowska-Walędzik
Zróżnicowanie cech morfologicznych zasobów genetycznych czosnku pospolitego (Allium sativum L.) nie tworzącego pędów kwiatostanowych
Variability of morphological traits of genetic resources of non-bolting garlic (Allium sativum L.)
Teresa Kotlińska, Marta Olas-Sochacka
Plenność, jakość i trwałość przechowalnicza różnych odmian i mieszańców warzyw uprawianych w Rosji
Productivity, quality and storability of different cultivars and hybrids of vegetable crops in Russia
Stanislav S. Litvinov, Valery A. Borisov, Aza V. Romanova, Alexey V. Polyakov, Franciszek Adamicki
Krioprezerwacja zasobów genetycznych czosnku pospolitego (Allium sativum L.) tworzącego pędy kwiatostanowe
Cryopreservation of genetic resources of bolting garlic (Allium sativum L.)
Marta Olas-Sochacka, Teresa Kotlińska
Nowe aspekty badań nad plamistością bakteryjną pieczarki (Agaricus bisporus)
New research aspects of the bacterial blotch of the white botton mushroom (Agaricus bisporus)
Joanna Szumigaj-Tarnowska, Jan Szymański
Jak zmniejszyć ryzyko porażenia szparagów przez grzyby z rodzaju Fusarium?
How to reduce the risk of infection of asparagus with Fusarium?
Magdalena Tuszyńska
Jakość sensoryczna marchwi świeżej i przechowywanej z uprawy ekologicznej
Sensory quality of fresh and stored carrot from organic cultivation
Anna Wrzodak. Krystyna Elkner
Ocena przydatności do jednokrotnego zbioru owoców nowych linii hodowlanych pomidora gruntowego
Evaluation of new breeding ground tomato fruits lines usefulness for single harvest
Marta Zalewska-Korona, Ewa Jabłońska-Ryś