ZBIERASZ I PRZETWARZASZ

Spotkanie dotyczące przetwórstwa warzyw i owoców

Skierniewice, 15 listopada 2022 r.

W Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych Instytutu Ogrodnictwa – Państwowego Instytutu Badawczego 15 listopada 2022 r. odbyło się spotkanie skierowane do przetwórców owoców i warzyw. Organizatorami wydarzenia byli: miesięcznik Warzywa i Owoce Miękkie, Sad Nowoczesny oraz Instytut Ogrodnictwa – PIB. Uczestników powitali: prof. dr hab. Dorota Konopacka – dyrektor IO-PIB, dr hab. Monika Mieszczakowska-Frąc, prof. IO – kierownik Pracowni Przetwórstwa i Oceny Jakości Owoców i Warzyw oraz Katarzyna Wójcik – redaktor naczelna WiOM.

W pierwszej części spotkania zaprezentowano takie tematy jak:

  • „Co mogę w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego? Czyli przepisy dotyczące RHD i przetwórstwa w gospodarstwie” – Barbara Sazońska, Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie oddział w Radomiu
  • „Rozpoznawalność znaku towarowego Produkt Polski i możliwości jego stosowania” – Janusz  Ciesielski, dyrektor oddziału terenowego KOWR w Łodzi
  • „Spełniam wymagania sanepidu – newralgiczne, kontrolowane zasad działania przetwórni w gospodarstwie” – Dorota Rosińska, PSSE w Skierniwicach
  • „Oni już przetwarzają i sami sprzedają” – wystąpienia plantatorów, dzielących się swoimi doświadczeniami:

– Budowanie marki – Emilia Sznajder – Kiszonki z Doliny Baryczy

– Przetwórnia i sklep w gospodarstwie ekologicznym – gospodarstwo Dobrodziej

– Sprzedaż bezpośrednia z jabłkomatu – Karolina Dębska-Zeidler – gospodarstwo Dębski Sad

– Szeroki asortyment bezpośrednio – Bogumiła Stuglik – gospodarstwo sadownicze Dudek – Jabłko, Gruszka czy Pietruszka

– Przetwórstwo i sprzedaż owoców jagodowych – Anna i Dariusz Urlikowie

– Borówka z Mazur – Agnieszka Wolska i Wojciech Socharski

– Produkcja i przetwórstwo warzyw ekologicznych – Jolanta i Piotr Woźniccy

Następnie uczestnicy wydarzenia pod przewodnictwem Sebastiana Siarkowskiego – kierownika Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych IO-PIB mogli zobaczyć proces tłoczenia soku z jabłek, wytwarzania chipsów z marchwi oraz produkcję musu z dyni.

W ramach warsztatów zebrani goście mieli możliwość zapoznania się z ofertą firm związanych z branżą.